sveiki atvykę į ExtraDigital.lt
Prekių katalogas
00.00€
Extradigital
  • Pradinis
  • Naujienos
  • 2022 m. nešiojamieji kompiuteriai: kaip šių metų kompiuteriai prisitaiko prie naujų normų

2022 m. nešiojamieji kompiuteriai: kaip šių metų kompiuteriai prisitaiko prie naujų normų



Geresnės interneto kameros ir sklandus perjungimas gali padėti hibridinį darbą padaryti praktiškesnį.

Dell’s wireless webcam prototype
"Dell" belaidės interneto kameros prototipas.

2020 ir 2021 m. priminė, kokie svarbūs kompiuteriai yra darbe, mokykloje, namuose ir beveik visuose mūsų veiksmuose. Tai prasidėjo maždaug 2020 m. kovo mėnesį, kai daugelis žmonių savo darbo nešiojamuosius kompiuterius išsinešdavo namo, o paskui į biurą negrįždavo daugiau kaip 18 mėnesių, jei išvis negrįždavo.

Per tą laiką pasikeitė mūsų dalyvavimo susitikimuose, bendradarbiavimo projektuose ir naujų dalykų mokymosi būdai. Tačiau didžiąja dalimi mūsų darbo iš namų ir mokymosi iš namų įrankiai buvo tokie patys, kokius turėjome iki COVID-19 pandemijos.

Deja, tas darbo nešiojamasis kompiuteris tiesiog nebuvo pritaikytas visą dieną vykstantiems vaizdo susitikimams ar sėdėjimui virtualioje klasėje. Pavyzdys: Dauguma nešiojamųjų kompiuterių tuo metu vis dar turėjo prastas interneto kameras ir tik tinkamus mikrofonus. Visada galėjai atskirti, kai kas nors turėjo sunkiai randamą autonominę Full HD (ar geresnę) internetinę vaizdo kamerą su gera akių linija ir aiškiu vaizdu. Daugeliui žmonių teko naudotis kažkuo panašiu į "MacBook Air" su pakreipta į viršų nosimi ir minkštu bei neryškiu vaizdu.

Ne todėl, kad nežinojome, jog kiekvieną namų biurą pavertus pagrindiniu biuru, vis daugiau žmonių norės geresnių kamerų, mikrofonų, ekranų ir kt. Tačiau reaguoti į šį poreikį - sukurti naują gaminį ar naujas funkcijas, paskui jį pagaminti ir pateikti į parduotuves - yra daugiametis procesas. Todėl tik įžengus į 2022 m., CES ir kitose parodose pradedame pastebėti, kad net tokios paprastos funkcijos, kaip Full HD interneto kameros, tampa pagrindinėmis.

Dėl pandemijos vienam asmeniui tenkantis vienas nešiojamasis kompiuteris tapo dar svarbesne taisykle nei anksčiau. Taip buvo todėl, kad kiekvienam namų ūkio nariui, tiek suaugusiam, tiek vaikui, reikėjo nuosavos nuolatinės sistemos. Galbūt su savimi turėsite biuro nešiojamąjį kompiuterį, bet jis gali būti pakankamai senas ir nušiuręs (arba toks firminis), kad norėsite ko nors kito. Jūs arba jūsų sutuoktinis gali būti laisvai samdomas darbuotojas ir jam reikia nuosavo nešiojamojo kompiuterio. Tuo tarpu kiekvienam mokyklinio amžiaus šeimos vaikui staiga prireikė atskiro nešiojamojo kompiuterio, kad galėtų mokytis nuotoliniu būdu - nebereikės dalytis bendra vaikų sistema ar turėti centralizuotą šeimos kompiuterį.

Štai kaip šios tendencijos, kurias įjungė pandemija, atsispindės naujuose asmeniniuose ir nešiojamuosiuose kompiuteriuose 2022 m. ir vėliau.

HP’s ultralight Elite Dragonfly laptop
HP itin lengvas nešiojamasis kompiuteris "Elite Dragonfly".

 

Lengva pataisyti: geresnės web kameros ir mikrofonai

Ilgus metus 13 colių "MacBook Air" buvo vienintelis universaliai naudingiausias nešiojamasis kompiuteris, kurį galėjo įsigyti dauguma žmonių. Turėjo vieną svarbų trūkumą - vidutinišką 720p interneto kamerą. Kai pamatysite pakankamai tokių, beveik galėsite pasakyti, kas "Zoom" susitikime naudojasi "MacBook", kaip ir kai kurie patyrę radijo didžėjai gali pasakyti, kokį mikrofoną kas nors naudoja, vien pagal garsą.

Savo naudai "Apple" iš karto pradėjo diegti geresnes kameras, pradedant nuo 2020 m. 27 colių "iMac" versijos. Taip įvertinau jo 1080 pikselių kamerą, kad galiausiai ėmiau jį vilkti iš vieno namų kampo į kitą vien tam, kad susitikimuose ir televizijos laidose galėčiau naudotis interneto kamera ir mikrofonu. Ši tendencija tęsėsi ir 24 colių "iMac" bei naujuose 14 ir 16 colių "MacBook Pro" nešiojamuosiuose kompiuteriuose.

Dabar ir 2022 m. "Lenovo", "Dell" ir kitų gamintojų nešiojamuosiuose kompiuteriuose galima tikėtis daug daugiau "Full HD" kamerų. Jos nebus kiekviename modelyje, nes tai vis dar papildomos išlaidos ir, atvirai kalbant, gali prireikti didesnio kameros bloko, tačiau kasdien vis labiau artėjama prie visuotinio standarto. Ir nesvarbu, ar dirbate namuose, biure, ar abiejose vietose, tai yra gerai.

The latest MacBook Pro laptops already have upgraded 1080p webcams
Naujausiuose "MacBook Pro" nešiojamuosiuose kompiuteriuose jau yra atnaujintos 1080p interneto kameros.

 

Naujos perdirbtos idėjos

Visi nori, kad jų gaminys būtų ekologiškas, o kartais tai daroma net ne reklamos sumetimais. Esu girdėjęs apie nešiojamuosius kompiuterius ir priedus, kurių pakuotėse naudojamas tam tikras kiekis perdirbto plastiko arba perdirbto kartono, tačiau 2022 m. reiškia, kad dar daugiau nešiojamųjų kompiuterių bus kuriami naudojant perdirbtas medžiagas ir pakartotinai panaudotas dalis.

Neseniai "Dell" mane sužavėjo nauja koncepcine demonstracija, pavadinta "Luna". Idėja ta, kad jūsų nešiojamasis kompiuteris turės daug daugiau naudotojui prieinamų dalių ne tiek tam, kad vėliau galėtumėte jas atnaujinti (nors ir to norėčiau), bet labiau tam, kad galėtumėte keisti senas ar sugedusias dalis, o "Dell" galėtų susigrąžinti nenaudojamas, neišmesdama viso nešiojamojo kompiuterio. Be to, taip lengviau iškeisti naudotą nešiojamąjį kompiuterį, kad kietąjį diską, procesorių, operatyviąją atmintį ir kitas sudedamąsias dalis būtų galima išimti ir įdėti į naujus kompiuterius.

"Luna" yra tik koncepcinis projektas, o ne tikra nešiojamųjų kompiuterių linija, tačiau tikiuosi, kad kai kurie jos aspektai anksčiau ar vėliau taps realiais produktais.

Iš 2022 m. kompiuterių galima tikėtis daugiau perdirbtų medžiagų nešiojamųjų kompiuterių pakuotėse ir net maitinimo adapteriuose, net jei tai sunkiau padaryti su pačiu nešiojamojo kompiuterio korpusu.

The new Dell XPS 13 Plus also sported a few cutting edge upgrades, including a capacitive touch function key row and an all-glass front lip

Naujasis "Dell XPS 13 Plus" taip pat pasižymėjo keliais pažangiausiais patobulinimais, įskaitant talpinę lietimui jautrių funkcinių klavišų eilę ir visiškai stiklinę priekinę briauną.

 

Nauji darbo būdai

Kai kurios būsimos naujovės žada šiek tiek palengvinti nepatogumus, susijusius su nuotoliniu darbu. Kelios iš jų jau paskelbtos, pavyzdžiui, "Dell" "Flow" koncepcija, kuri automatiškai prijungia ir atjungia nešiojamąjį kompiuterį nuo antrinio ekrano tik pagal artumą. Man taip pat patiko "Dell" interneto kameros "Pari" prototipas, kuris yra belaidis ir gali įsikibti į bet kurią ekrano vietą, kad užtikrintų idealią akių liniją. Arba galite ją tiesiog paimti ir nukreipti bet kur - nuo lentos kitoje kambario pusėje iki genialios idėjos, kurią nusibraižėte ant kokteilio servetėlės.

Šie patobulinimai vis dar yra koncepcijos arba prototipo stadijoje, todėl artimiausiu metu jų nesitikėkite. Tačiau manau, kad šiais metais pamatysime daugiau naujoviškų pagalbinių programų ir funkcijų, pavyzdžiui, nešiojamųjų kompiuterių, galinčių įspėti, kai kas nors žvilgčioja jums per petį, arba galinčių prisijungti prie sistemos atpažįstant veidą, net jei dėvite kaukę.

Paskutinė riba gali būti išmanusis stalas. Kaip jis atrodys ir ką darys? Nemanau, kad dėl to dar yra visuotinis sutarimas, bet įtariu, kad jis prasidės nuo belaidžio įkrovimo ir gali pereiti prie antrinių ekranų, ergonominio reguliavimo ir kitų dalykų.


Platesnis lustų pasirinkimas

Dvi didelės jėgos padeda nešiojamiesiems ir kitiems kompiuteriams atsisakyti "Intel" lustų dominavimo. Viena iš jų yra ta, kad plačiai paplitę "Chromebook", ypač tarp studentų, kurie mokosi nuotoliniu būdu, atveria duris daugiau ARM pagrindu veikiančių nešiojamųjų kompiuterių, kurie anksčiau "Windows" pasaulyje nebuvo pradedami naudoti.

Antra, agresyvus "Apple" grafikas, pagal kurį visa "Mac" kompiuterių linija pereina nuo "Intel" prie savo M serijos lustų, parodė, kad nešiojamieji kompiuteriai, kuriuose atsisakoma "Intel" ar AMD lustų, neturi taupyti našumo. Tiesą sakant, naujausi "M1 Pro" ir "M1 Max" "MacBook" yra daug greitesni už daugumą "Intel" modelių, kuriuos jie pakeitė. Teigiama, kad "Google" taip pat ruošia savo lustą, skirtą specialiai "Chromebook" kompiuteriams.

Vis dėlto "Intel" kontroliuoja maždaug 75 % kompiuterių rinkos, o tokiam konkurencinių galimybių išplėtimui įtakos gali turėti daug veiksnių, įskaitant nuolatinį lustų tiekimo trūkumą. Kadangi per pastaruosius 18 mėnesių daugybė žmonių turėjo išleisti pinigų skubiam naujam nešiojamajam kompiuteriui įsigyti, jie gali būti nelinkę taip greitai vėl atsinaujinti.

 

https://www.extradigital.lt/kompiuteriai-ir-ju-priedai

Extradigital